29.04-1.05 - Grudzadz, Inowrocław, Manowo - Maria Bruska, Elżbieta SobieszczańskaMarta Ciborowska-KubiakAnna RogowskaWojtek BurskiEdyta OssowskaIna MałeckaPiotr Król
TANGO - Junior Class - 3x.ex, 3xJunior Winner, 2x BEST JUINOR, 2xBOB, BOG1, BOG3, BIS JUNIOR 1
JAMAJKA - 2xex, 2xCWC, BIS WORKING DOG 1, BIS WORKING DOG 2
TANGO&JAMAJKA - BIS COUPLE 4, BIS COUPLE 3

 

11.11.2016 - Szczecinek - Wystawa Krajowa - Andrzej Brabletz
BRENDA - klasa championów - ex.1, CWC, BOS, BEST BITCH
TANGO - klasa młodszych szczeniat - BEST MINOR PUPPY

szczecinek - bo...

 

Czym są cookies (ciasteczka)?

To niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych.

W plikach „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego.

Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu plików „cookies”.

Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach.

Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

 

Co nam dają pliki cookies?

Dzięki plikom „cookie” korzystanie ze stron internetowych jest łatwiejsze i przyjemniejsze a ich zawartość – teksty, zdjęcia, ankiety, sondy, ale również reklamy – jest lepiej dopasowana do oczekiwań i preferencji każdego użytkownika internetu.

Pliki „cookies”:

  • umożliwiają zapamiętywanie naszych odwiedzin na stronie i naszych preferencji dotyczących tej strony (m.in. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści);
  • pozwalają sklepom internetowym polecać nam produkty związane z tymi, które zazwyczaj wybieramy, które mogą nas potencjalnie zainteresować;
  • pomagają przechowywać towary wrzucone przez nas do zakupowego koszyka w sklepach online;
  • umożliwiają korzystanie z kont w serwisach;
  • pozwalają być zalogowanym do serwisu na każdej z dostępnych w danej witrynie podstron;
  • sprawiają, że nie widzimy wciąż i wciąż tej samej reklamy czy ankiety do wypełnienia;
  • pozwalają na prezentację nam reklam w sposób uwzględniający nasze zainteresowania czy miejsce zamieszkania – w ten sposób reklamy, dzięki którym korzystanie z wielu serwisów internetowych może być bezpłatne, mogą informować nas o potencjalnie interesujących nas produktach i usługach;
  • pozwalają tworzyć anonimowe statystyki odwiedzalności serwisów.

Dzięki „cookies” właściciele i wydawcy serwisów internetowych są w stanie ocenić realne zainteresowanie swoimi serwisami, mogą lepiej poznać oczekiwania i preferencje użytkowników, zrozumieć sposób w jaki użytkownicy korzystają z ich serwisów oraz, korzystając z najnowszych rozwiązań technologicznych, mogą stale udoskonalać swoje serwisy internetowe czyniąc je jeszcze przyjaźniejszymi i lepiej dostosowanymi do naszych potrzeb.

 

Co powinniśmy wiedzieć o „cookies”?

Nie służą identyfikacji użytkowników i na ich podstawie w żaden sposób nie jest ustalana czyjakolwiek tożsamość;

  • „cookies” identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania;
  • nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniach końcowych, ani w oprogramowaniu zainstalowanym na tych urządzeniach;
  • domyślne parametry „ciasteczek” pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył;
  • na podstawie naszych zachowań na odwiedzanych stronach internetowych przekazują do serwerów informacje, dzięki którym wyświetlana strona jest lepiej dopasowana do indywidualnych preferencji.

 

Podstawowe rodzaje ciasteczek

„Cookies” sesyjne – są to tymczasowe pliki przechowywane w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia sesji przeglądarki, czyli do momentu jej zamknięcia. Te pliki są obowiązkowe, aby niektóre aplikacje lub funkcjonalności działały poprawnie.

„Cookies” stałe – dzięki nim korzystanie z często odwiedzanych stron jest łatwiejsze (np. zapewniają optymalną nawigację, zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści etc.). Te pliki pozostają pamięci przeglądarki przez dłuższy okres. Czas ten zależy od wyboru, którego można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Ten rodzaj plików zezwala na przekazywanie informacji na serwer za każdym razem, gdy odwiedzana jest dana strona. Stałe pliki cookie są również nazywane jako tzw. śledzące pliki „cookie” (ang. tracking cookies).

„Cookies” podmiotów zewnętrznych – (ang. third parties cookies) – to pliki pochodzące np. z serwerów reklamowych, serwerów firm i dostawców usług (np. wyszukiwania albo map umieszczanych na stronie) współpracujących z właścicielem danej strony internetowej. Te pliki pozwalają dostosowywać reklamy – dzięki którym korzystanie ze stron internetowych może być bezpłatne – do preferencji i zwyczajów ich użytkowników. Pozwalają również ocenić skuteczność działań reklamowych (np. dzięki zliczaniu, ile osób kliknęło w daną reklamę i przeszło na stronę internetową reklamodawcy). Na podstawie informacji pozyskanych z tych plików można tworzyć tzw. ogólne profile użytkowników, dzięki którym mężczyźni interesujący się finansami i samochodami (odwiedzający strony o tej tematyce) zobaczą reklamy dopasowane do ich potencjalnych zainteresowań, a nie np. reklamę kobiecych kosmetyków.

 

Zarządzanie cookies

Pamiętaj, że masz możliwość samodzielnego zarządzania plikami „cookies”. Umożliwiają to np. przeglądarki internetowe, z których korzystasz. W najpopularniejszych przeglądarkach masz możliwość:

  • zaakceptowania obsługi „cookies”, co pozwoli Ci na pełne korzystanie z opcji oferowanych przez witryny internetowe;
  • zarządzania plikami cookies na poziomie pojedynczych, wybranych przez Ciebie witryn;
  • określenia ustawień dla różnych typów plików „cookie”, na przykład akceptowania plików trwałych jako sesyjnych itp.;
  • blokowania lub usuwania cookies.

Efektem zmiany ustawień w przeglądarce, w zależności od wybranej opcji, może być utrata możliwości korzystania z niektórych serwisów i usług lub z niektórych funkcji w nich dostępnych.

 

 

16.04.2011 Dąbrówka Leśna - Konkurs Pracy Tropowców i Posokowców
ISKRA - 60 pkt. i DYPLOM III stopnia
JAMAJKA - 60 pkt. i DYPLOM III stopnia

11-14.04.2011 Skorzęcin - Warsztaty pracy tropowców i posokowców

 

03.05.2010 Bydgoszcz - Wystawa Krajowa - sędzia Marian Bocianowski
JAMAJKA - klasa baby - w.o. 1/2 i BEST BABY

 


1.05.2010 zadebiutowałyśmy na wystawie w Łodzi - Wystawa Międzynarodowa - Sędzia Libuse Ubrova(Czechy)
Jamajka uzyskała ocenę wybitnie obiecującą z lokatą 2/2.

 

O NAS

 

Wybór czworonożnego członka rodziny był w naszym przypadku bardzo spontaniczny.
W przeciągu kilku dni zdecydowaliśmy, że pragniemy mieć w domu pieska. Teraz była przed nami następna ważna decyzja. Jaka rasa?? Rozważaliśmy wiele ras, analizowaliśmy wzorce, czytaliśmy opisy charakterów. Wybraliśmy beagle, ponieważ urzekł nas pełen życia i energii temperament, zrównoważony charakter jak i wspaniały eksterier.

20.03.2010 trafiła do nas 12 tygodniowa suczka JAMAICA SUN Simpatica PS. Nasze życie zmieniło się diametralnie i nie zdawaliśmy sobie jeszcze wtedy sprawy, że oprócz nowego, kochanego, czworonożnego członka rodziny trafiła do nas suczka, która obudzi w nas pasję do kynologii. Zaczęliśmy jeździć na wystawy i pochłonęło nas to w pełni. Nie minęło pół roku jak trafiła do nas Iskra (KEY TO LOVE Simpatica PS) - druga suczka beagle.

Beagle to rasa psów, która wymaga od ich właściciela dużo zainteresowania, czasu i poświęcenia. Uważam jednak, że wybór beagle na członków naszego życia był idealny. Swoją pomysłowością, sprytem i przekorną naturą potrafią podbić serce każdego!!

Nasza hodowla jest hodowlą domową. Psiaki traktujemy jak członków rodziny i dzielimy z nimi każdy nasz dzień. Wszystkie psy urodzone w naszej hodowli są psami z rodowodem. Każdy szczeniaczek oprócz wyprawki (karma na pierwsze dni, kocyk, zabawka, zdjęcia od pierwszych dni życia) zostanie zaopatrzony w metryczkę Związku Kynologicznego w Polsce, która uprawnia do wyrobienia rodowodu. Szczególną uwagę przywiązujemy do prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dlatego też każdy szczeniaczek jest starannie doglądany i zanim trafi do nowego domku i kochających Go właścicieli zostanie poddany wszelkim niezbędnym szczepieniom, odrobaczeniom. Zdrowie i prawidłowy rozwój są dla nas najważniejsze. Przyszli rodzice dobierani są bardzo starannie. Dbamy o to by przyszli rodzice byli przedstawicielami rasy jak najbardziej zbliżonymi do wzorca rasy i wykazywali pozytywne cechy charakteru.

 

 Wzorzec FCI nr 161 /27.01.2011/GB

BAEGLE

Wersja polska luty 2011

Pochodzenie: Wielka Brytania.
Data publikacji obowiązującego wzorca: 13.10.2010
Użytkowość: Pies gończy.
Klasyfikacja FCI:
Grupa 6 Psy gończe, posokowce i rasy pokrewne.
Sekcja 1.3. Małe psy gończe.
Obowiązują próby pracy.

KRÓTKI RYS HISTORYCZNY: Sądzi się, że beagle powstał w drodze selekcjonowania najmniejszych foxhoundów do polowania z pieszym myśliwym, najczęściej na zająca. Do dzisiaj wykorzystywany jest do polowań w sforach, często organizowanych przez rozmaite stowarzyszenia i instytucje. Jest to mały pies pełen energii, entuzjazmu i wigoru, zawsze gotów do każdego zajęcia. Wszystkie cechy tego psa powinny składać się na obraz sportowca, a nie ma piękniejszego widoku niż sfora beagle gnająca za zdobyczą z głowami przy ziemi i ogonami postawionymi sztywno do góry. W czasie panowania Henryka VIII i Elżbiety I istniały także beagle szorstkowłose, niektóre tak małe, że mieściły się w kieszeni kurty myśliwskiej. Z czasem beagle stały się większe, ale do dzisiaj zdarzają się w miotach osobniki małe, nazywane "kieszonkowymi".

WRAŻENIE OGÓLNE: Mocny, zwartej budowy, pies gończy, raczej szlachetny, nie ociężały.

WAŻNE PROPORCJE: Długość czaszki od guza potylicznego do stopu możliwie taka sama jak długość kufy do czubka nosa.
Odległość od podłoża do łokcia wynosi ok. połowy wysokości w kłębie.

ZACHOWANIE - TEMPERAMENT: Wesoły, odważny, energiczny i zdecydowany, czujny i inteligentny. Ruchliwy i sympatyczny. Jego specjalnością łowiecką jest gonienie po śladzie, głównie zajęcy.
Temperament zrównoważony; nie agresywny ani bojaźliwy.

GŁOWA: Średniej długości, mocna, ale nie ciężka, delikatniejsza u suk, pozbawiona zmarszczek i fałd.
Mózgoczaszka:
Czaszka: Lekko wysklepiona, średniej szerokości z nie znacznym guzem potylicznym.
Stop wyraźnie zaznaczony, najlepiej, gdy znajduje się w połowie długości głowy.
Trzewioczaszka:
Nos: szeroki, pożądany czarny, ale u jasno umarszczonych psów może być jaśniejszy; nozdrza szerokie.
Kufa: nie spiczasta.
Wargi: umiarkowane obwisłe.
Uzębienie: szczęki mocne, z doskonałym, regularnym zgryzem nożycowym. Siekacze ustawione pionowo.
Oczy: ciemno brązowe lub orzechowe, dość duże, nie są osadzone głęboko, ani wyłupiaste, szeroko rozstawione, o łagodnym i miłym wyrazie.
Uszy: długie, zza okrąglonymi końcami, osadzone nisko, sięgające w pozycji wyciągniętej prawie końca nosa, cienkie i zwisające wdzięcznie blisko policzków.

SZYJA: Dostatecznie długa, aby umożliwić psu swobodne tropienie, lekko łukowata, z nie wielkim podgardlem.

TUŁÓW: Dobrze związany, wyważony.
Grzbiet: prosty i poziomy.
Lędźwie: krótko związany, harmonijne mocne i giętkie.
Klatka piersiowa: głęboka, sięga poniżej łokci.
Żebra: dobrze wysklepione i zachodzące daleko do tyłu.
Brzuch: nie nadmiernie podkasany.

OGON: Mocny, średniej długości. Osadzony wysoko, noszony wesoło, lecz nie zakręcony ani nachylony ponad grzbietem. Dobrze porośnięty włosem, szczególnie na spodniej stronie.

KOŃCZYNY:
Kończyny przednie
Łopatki: Skośnie ułożone nieprzeładowane.
Łokcie: Mocne, niewykręcone na zewnątrz ani niepodstawione pod tułów.
Przedramię: Kończyny przednie proste, pionowe o okrągłym Kośćcu.
Śródręcza: krótkie.
Łapy: mocne i zwarte, dobrze wysklepione o mocnych opuszkach - nie zajęcze, pazury krótkie.
Kończyny tylne:
Uda: muskularne.
Stawy kolanowe: dobrze kątowane.
Stawy skokowe: mocne, nisko umieszczone, równoległe.
Łapy: mocne i zwarte, dobrze wysklepione o mocnych opuszkach - nie zajęcze, pazury krótkie.

CHODY: Grzbiet w ruchu mocny i prosty, niekołyszący się. Akcja frontu swobodna o długim wykroku, równoległe i niska; mocny napęd kończyn tylnych. Pies nie może poruszać się wąsko tyłem ani plątać lub zbyt wysoko podnosić kończyn przednich.

SZATA:
Sierść: Krótka, gęsta, na każdą pogodę.
Maść: Trójbarwna (czarna, płowa i biała) błękitna, płowa i biała; biała w łaty: borsucze, zajęcze, cytrynowe; cytrynowa z białym, czerwona z białym, płowa z białym, czarna z białym, jednolicie białym.
Wszystkie wyżej wymienione kolory z wyjątkiem czysto białego mogą być przesiane. Żadna inna maść niedopuszczalna. Koniec ogona biały.

WYMIARY:
Wysokość w kłębie (pożądana) - minimalna 33 cm, - maksymalna 40 cm.

WADY: Wszelkie odstępstwa od powyższego wzorca powinny być traktowane, jako wady i oceniane w zależności od ich stopnia oraz wpływu na zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie psa i zdolności do wykonywania pracy, do której był przeznaczony.

WADY DYSKFALIFIKUJĄCE:
- Agresja lub wyraźna lękliwość
- Psy posiadające wyraźne wady fizyczne lub zaburzenia charakteru powinny być dyskwalifikowane.

N.B. Samce muszą mieć dwa normalnie rozwinięte jądra w pełni
wyczuwalne w mosznie.